کیست های زبانی
زبان نیز مانند سایر اعضای بدن دچار مشکلات و بیماری هایی می شود که یکی از آن ها تورم و کیست های زبانی است. این مشکل می تواند علت های مختلفی داشته باشد که هر کدام از آن ها راه درمان متفاوتی خواهند داشت در این مطلب سعی داریم اطلاعاتی مفید در مورد این بیماری به شما ارائه دهیم تا در صورت پیش آمدن چنین اتفاقی اطلاعات کامل داشته و دچار نگرانی و استرس بیش از حد نشوید. برای کسب اطلاعات مفید و کاربردی در مورد این مشکل تا پایان ما را همراهی کنید.
کیست زیر زبان و ایمپلنت
اگر قصد انجام ایمپلنت فوری با بیهوشی دارید قبل از انجام ایمپلنت باید دقت کنید که حتما نسبت به درمان کیست زیر زبان خود در کلینیک حرفه ای دندانپزشکی اقدام بفرمایید کلینیک دندانپزشکی قیطریه با کادری مجرب و حرفه ای و رضایت 100 درصدی بیماران نسبت به کمک در رفع مشکل دهان و دندان شما میتواند کمک کرند
کیست زبانی چیست؟
کیست های زبانی برجستگی ها و غده هایی هستند که به صورت ناگهانی و یا طی یک دوره از زمان در زیر زبان افراد به وجود می آیند. در بیشتر موارد این زائده ها بدون درد خواهند بود اما در مواردی هم همراه با درد و عفونت می باشند. علل و عوامل مختلفی باعث ایجاد کیست هایی زبانی می شوند که عبارتند از:
- اختلالات غدد بزاقی
- عفونت های باکتریال مربوط به دهان و زبان
- اختلالات سیستماتیک
- عوامل ژنتیکی
- آلرژی
زمانی که این کیست ها در زیر زبان به وجود آمدند ممکن است عفونت کنند و این عفونت باعث متورم شدن غدد لنفاوی شده و در نتیجه در ترشح بزاق مشکل ایجاد می شود. در این مرحله حتما باید اقدامات درمانی توسط پزشک صورت بگیرد تا از تب و آبسه جلوگیری شود. این کیست ها می توانند غذا خوردن و صحبت کردن افراد را تحت شعاع خود قرار داده و مشکلاتی در این موارد به وجود بیاورند.
انواع کیست زبان
کیست های زبان با توجه به علت ایجادشان به انواعی تقسیم می شوند که به شرح زیر می باشد.
- کیست یا تورم به علت عفونت غده بزاقی: این عفونت در افراد عادی کم پیش می آید و بیشتر افرادی که به هر دلیلی دچار نقص سیستم ایمنی هستند، ایجاد می شود. افرادی مانند سالخوردگان و یا دیابتی ها احتمال مبتات شدنان بیشتر از سایر افراد است.
- کیست های درمویید: این نوع از کیست ها منشا جنینی دارند و از ابتدای تولد در فرد وجود دارند. با افزایش سن سایز کیست هم بزرگ تر می شود. کیست های درمویید خطرناک و بدخیم نیستند اما به علت بزرگی سایزشان بیشتر توصیه به جراحی می شود.
- توده های بزاقی: این توده ها در اطراف غده بزاقی تشکیل می شوند و می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند. آدنوم پلئومورفیک و تومور وارتین از جمله توده های خوش خیم و کارسینوم از جمله توده های بدخیم هستند.
تشخیص نوع این تومور ها باید توسط پزشک و با انجام آزمایش های مختلف بر روی زبان، معاینه فک و دهان، تصویر برداری و نمونه برداری از زبان انجام شود.
درمان کیست های زبان
نوع درمان این کیست ها با توجه به عوامل به وجود آورنده شان متفاوت خواهد بود. معمولا برای کیست و تورم ناشی از عفونت غدد بزاقی دهان، آنتی بیوتیک تجویز می شود. توده های خوش خیم با توجه به این که خطرناک نیستند اما باز هم ممکن است درمان با جراحی توسط پزشک پیشنهاد شود. خصوصا در مواردی که سایز کیست بزرگ باشد. برای درمان توده های بدخیم اصلی ترین راه درمان جراحی و برداشتن آن است.
علاوه بر این راه های علمی برخی درمان های خانگی هم برای کیست های زبان توصیه می شود . مانند استفاده از آب نمک. همان طور که می دانید نمک یک ضدعفونی کننده طبیعی می باشد و با استفاده مداوم از آب نمک به عنوان دهان شویه می توانید از بروز این عفونت های باکتریالی جلوگیری کنید. راه حل دیگر استفاده از یخ است. قرار دادن کمپرس سرد بر روی ناحیه متوم شده در کاهش التهاب، تورم و درد موثر خواهد بود. استفاده از آلوئه ورا هم برای درمان سطحی و موقتی این کیست ها و زائده ها توصیه شده است. آلوئه ورا خاصیت ضد التهابی دارد و می تواند زخم و یا التهاب و تورم دهان و زبان را کاهش دهد. و در بهبود زخم دهان و زبان نیز موثر است.
معاینه دهان و زبان
برای این که از ایجاد عوارض و مشکلات بیشتر جلوگیری کنید، بهتر است همیشه دهان و زبان خود را معاینه کنید. این معاینات حتما نباید توسط پزشک انجام شود بلکه خود افراد هم می توانند این کار را در خانه انجام دهند. با چند حرکت ساده می توانید دهان و زبان خود را معاینه کرده و در صورت وجود علائم به پزشک متخصص مراجعه کنید.
-دقت داشته باشید چنان چه زائده و یا توموری هر چند کوچک بر روی زبان و یا زیر زبان حس کردید و به طور همزمان متوجه کاهش شدید وزن هم شدید، باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
-هرگونه زائده قرمز، ملتهب، گرم و دردناکی که در دهانتان مشاهده کردید نیاز به درمان تخصصی دارد.
-حتما در هنگام معاینه باید مواج بودن تورم را بررسی کنید. تورم گاهی ممکن است به دلیل آبسه در بافت های نرم باشد. تورم ثابت ممکن است نشانه بدخیم بودن کیست و غده باشد. در صورت دیدن و حس کردن این موارد بهتر است سریعا به پزشک متخصص فک و دهان مراجعه کنید.